Mar 22, 2010

apalah kerenah student saya besok, ye?

...anak didikku....




ucapan berbasi-basi untuk murid-murid (sambil senyum sampai telinga),



selamat siang murid-murid...harap dah siap gosok baju dan prepare mana yang patut. tamat sudah minggu foya-foya ye semua. sila sedar! dan alam sekolah sudah menanti...cikgu pun terasa sengal je urat kepala lutut, macam berat kaki je nak ke sekolah apabila mengenangkan, apa lagi la karenah kamu semua esok ye?? yang pasti, ada yang angkat tangan dari jauh (macam jumpa geng yang berbelas bulan tak jumpa tu la...) atau "hai cikgu, lama tak jumpa...cikgu sihat?" ni biasa kebanyakkan student India... yang penting, booklet mesti siap eh kalau taknak tengok cikgu bertukar. bukanbertukar dengan kuasa bulan, bertukar lah macam sailormoon tu,eh bukan....itu cantik amat dan tak berapa nak pelik. tapi cikgu bertukar yang lagi pelik dari tu. mata jadi menyala-nyala, muka merah kemerahan atau biru kelabu taik anjing ke...ha, tak nak tengok cikgu macam tu kan?jadi, sila berperangai macam budak ada akal dan waras, okay?




...cikgu yang bakal kembali ke sekolah...



ehem, seminggu cuti sekolah dah pun berlalu.yang dah balik kampung pun dah balik semula ke pangkal lengan., untuk meneruskan kerja esok hari.ye, esok isnin.maka, silalah bertugas dengan berdedikasi seperti biasa.




seminggu kat kampung amat mensukacitakan. tidur tak ingat dunia.makan tak ingat dunia.melepak tak ingat dunia.pendek kata, betul-betul lupa diri la. hilang diet, hilang excercise bela badan, semua hilang. yang tahu, nak melepaskan tekanan yang terpuruk dalam benak sekian lama. balik kampung atok lagi la...dilayan-layan seperti puteri raja. maka, bertambah-tambah berat tulang la...





tapi cakna atok tetap tak lupa, okay?sebab itu memang dah tnaggungjawab saya dari dulu lagi...sebab tu, cucu kesayangan atok ni. nbukan atok je, satu kampung pun sayang ni...hehhh, perasan nak mati!biasalah...cakna atok.mandikan dia, tukar pampers...macam-macamla. kadang-kadang boleh hilang sabarr...tapi, sabar juga...pernah mahu nangis aje, he...kalau makcik, memang dah selalu sangat la menangis, tapi tetap sabar.ye, sesungguhnya sabar itu sangat beerti dan membahagiakan.mana taknya, kalau nak minta mandikan dia, mahunya 3, 4 jam baru dapat mandikan. saya tak tahu pujuk gaya macam mana dah, kadang-kadang saya termenung sendiri. kadang-kadang dia boleh gelakkan saya.huu....sabar jela...hehh.




saya pernah cakap dengan dia, dulu masa saya kecik, dia yang membebel dengan saya suruh saya mandi, dan saya degil yang amat. makin atok suruh, makin saya pekakkan telinga. lepastu, buat muka...sekarang, atok pula.main-mainkan saya...buat yang sama. dalam hati, hah amik kau!padan muka tu...!!hu....atok cuak gila nak pergi mandi.air tu sejuk sangat katanya, dan macam-macamlah. yelah, dia pun tak larat nak angkat badan sangat, ingat-ingat lupa lagi dan sebab itu lah saya bersabar. kerana orang tua ni lah yang memberi kasih sayang bila ayah saya tiada.dialah yang mencium., menunggu balik sekolah, yang menjerang kepala bila demam, yang emalyan apa yang saya nak makan sampai saya dah tua ni (tapi jangan tak tahu, atok suka benar KFC.asal sua je, senyum sampai telinga...XD), yang berebutkan saya supaya stay dengan mak saya....isk,dikenang-kenang, sayu hati.....;(




sayang dia sangat-sangat tau...tanggungjawab saya sekarang berada pada orang-orang ini...mak, abang, adik, atok dan makcik. itu lima orang yang terpenting dalam hidup...tak tahu apa akan jadi dengan dunia ni tanpa mereka. yang pasti, apa yang saya perbuatkan, tujuannya adalah mereka, dengan redha yang maha Esa....


...mom...



....itu saya tiga beradik....




....yang tengah-tengah tu la atok ku....

...ini raya 2007.hu...part paling sedih di pagi ray ni.sob3...


okay, nati cerita lagi...cucu moknik nak tidur dah...T_T





p/s: hargai orang...cuba buatkan mereka berasa penting.insyaAllah, lebih dari itu, kau akan dapat...



p/s/s:esok sekolah, saya mahu pakai baju kurung pesak baru lah.he...baju oren belang-belang.mungkin lepas sekolah akan terus ke lowyat sebab memang tak ada masa lain dah...;)




p/s/s/s: isnin. saya tak ada kelas PJ tau!jadi tak payah bawa kasut dan pakaian sukan...he.



5 comments:

ardinihumaira said...

ololo.. jangan cedeyh2 tau... ^_^

cik abang dni pon dah mula keje rini... beliau pepagi dah mesej.. nak ngaja ape eyh hari ni? blur... wakakaka... kelakar la beliau :p

soffya said...

dini,

hu...rph untuk hari ni, jumaat miggu lps lagi dah kena buat.ni mesti beliau tak buat ni...hehe

sekolah best walaupun kdg2 begitu menduga prsn.he...

Peri PiA said...

sayang,byk nak akak komen
tapi tak terucap dgn papan key board ini :)

Syahdu

soffya said...

peri pia,
sis...simpan semua itu.pasti akn terucap nanti..

ye, syhdu juga time ni :(

soffya said...

peri pia,
sis...simpan semua itu.pasti akn terucap nanti..

ye, syhdu juga time ni :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)