Jul 3, 2010

tutorial : bagaimana membuat sticky post | post melekat

kerana sayangku pada peri pia, ku buat tutorial ini. caranya seperti membut autopost juga, tetapi bezanya kita mahu ia keluar sekarang, tapi terus-terusan berada di muka pertama blog, dan sebagai entry melekat tak bergerak-gerak sehingga tarikh yang kita mahukan ia hilang dari muka pertama...


step 1 : kita pilih publish post (automatik)




step 2: bila dah publish, kita pilih edit posts dan pilih post option




step 3: pilih butang 'sheduled at'


step 4 : setkan tarikh dan masa bila last ia nak melekat/jadi stikcky post
contoh: 7/30/10, jam 12:00 PM



set 5: siap, boleh publishkan!



p/s:
ingat, jangan sesekali 'save as draft' selepas publish dan baru nak 'edit post', nanti ia akan jadi seperti autopost, keluar pada 30 julai, bukan keluar sekarang. faham tak kak dan kawan-kawan tutorial simple ni?




cik bulan:

kaklong, pia harap kaklong daapt buat ye.

kawan, itulah cara aku buat... tak tahu kalau kau tak sama. sebelum ni pernah set masa dan tarikh lepas tu, ia tak keluar-keluar, jadi seperti autopost. oleh itu, publish dulu baru set semula. ye?




[bermanfaat tak? like atau share di facebook ye?]

16 comments:

suhaisweet said...

Thanx for sharing...very nice...Don’t miss my latest..very useful Check Here

keyna said...

salam~ huhu sgt berguna..selama ni saya heran jugak mcm mne dorg buat bende ni..akhrnyer tau jugak..hehe TQ~ so..klu sudi jom follow saya?hehe

Eza Rashid said...

wah,,nk try la cm nie,,,thx erk sharing,,lalu kat cni,,jenguk kite klu free,,,

soffya cik bulan said...

suhai,
ya..dh jenguk pun :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tq~

soffya cik bulan said...

keyna,
ya, sama2..insyaAllah..:)
sy mgm suka folo org pn...

soffya cik bulan said...

eza,
yes, sila cuba ye

Peri PiA said...

sayanggggg,terima kasih bangat diatas n3 ini..muah3

.::WaNiE::. said...

ini betul :)

kene publish dulu baru edit

ardinihumaira said...

kekadang ramai tertukar auto publish dengan sticky mode kan sayang hehe

Liza said...

sofia.lamanya tak comment kat sini... useful for me!!! thanx!!! ni nak try wat ni. practise make perfect!!

qieranna said...

kenapa post option sy cuma kuar reader comments jer...tak kuar pun yg len2....

buyat(bebola tomato) said...

thanx!

Miss Ran said...

thanzzz..sgt mmbntu

n!da said...

tengs cik sofya..
dah jadik!! sukeee.. n_n
en3 ni sangat2 membantu.
tengs sangat2. leviu.. n_n

dd.hasnidar said...

oh.finally..
thanx for the tutor.sangat berguna,yeyy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)