Jul 1, 2010

tutorial : bagaimana membuat autopost/autopublish

ramai blogger yang bertanya dan salah duanya ialah kak liza dan mereka...


(cahaya itu student aku masa praktikum.budak pandai.)


baik, caranya tak susah... iaitu sebelum kita publish entry kita...kita buat 5 step ini.




step 1 - pilih butang post option


step 2 - pilih scheduled at



step 3- setkan tarikh dan masa nak publish entry

set 4 - pilih publish post

step 5 - ia akan keluar macam ni. kalau ini keluar, ye maknanya dah jadi. okay?





boleh kawan? harap ini membantu anda... tapi kalau kita dah TERpost sudah entry itu, dan nak set semula ia keluar tarikh sekian-sekian, ia tak menjadi dah... masa ini kita akan pening (dulu macam tu la..) ia tetap akan sedia publish, tapi bertarikh kita nak tu. jadi, save as draft dulu baru edit post, dan kemudian baru set tarikh dan masa, baru publish post. baru lah ia akan keluar ikut tarikh dan masa yang kita nak.



bagaimana membuat sticky post? entry kemudian ye...:)



cik bulan:


aku pun banyak try and error...tapi aku suka...:) banyak belajar jadinya...

5 comments:

Peri PiA said...

nge~,yup try n error belasah ajer

sayannnnggg,cpt ku nak belajar sticky itu

pst2,nape tadi n3 ini ilang?

mawar @};--- said...

ok. TQ pia untuk perkongsian ini. baru nak try buat.

me said...

Thanks for sharing. =)

Anyway, here's something useful:
Malaysia URL Shortener
Free File Hosting

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tgk..
gaya seorg pakar...
;)

ardinihumaira said...

bagus pia.. dni suka wat autopublish... senang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)