Jun 19, 2010

tips : pingblog | cara mudah untuk menghebahkan blog

Sebenarnya... sebelum ni aku ni lah orang yang paling teraba-raba pasal ping blog tapi tadi tengah kayuh-kayuh dari satu blog ke satu blog, jumpa blog ayie dengan tajuk Ping blog | only for blogspot. Dengan tak tunggu dah, aku kayuh laju sikit ke blog ayie ni. sampai-sampai saja....terus baca tak bagi salam pun. tak apa, kan ayie?



memetik kata-kata ayie:


"Istilah ping dalam blogging adalah pemberitahuan ke sebuah sites bahawa blog telah dibuat atau diperbaharui. ping biasanya berupa pesan XML yang berisi URL blog. sites pelacak blog biasanya menerbitkan alamat internet terpisah untuk menerima ping. sites berita juga biasanya memiliki alamat ping sendiri "




setakat yang pia tahu... sites yang menyediakan ping-ping ni ialah gengblogger.com, tapi tak pernah pun ping (kecuali masa mula-mula daftar sebab tak tahu dah mana butang log in nya.huhu) dan bpinger.com, tapi ayie telah menyenaraikan banyak lagi sites untuk ping blog. contohnya:



1) http://bpinger.com/
2) http://www.totalping.com/
3) http://autopinger.com/
4) http://www.blogged.my
5) http://onlinesitedirectory.com/
6) http://ping.in/
7) http://www.pingmyblog.com/
8) http://ozbloggers.com/
9) http://gengblogger.com/
10) http://www.totalping.com/
11) http://www.bloggerunited.com/
12) http://innit.nuffnang.com/
13) http://pingomatic.com/
14) http://pingler.com/
15) http://autopinger.com/blog.aspx
16) http://pingates.com/
17) http://bpinger.com/
18) http://pingoat.net/
19) http://www.feedping.com/
20) http://www.ipings.com/
21) http://www.mypagerank.net/


banyak lagi okay... jadi, sila lah jengah blog ayie, okay..untuk informasi seterusnya...:)




cik bulan:


teruma kasih untuk ayie untuk info ini dan aku rasa perlu menyebarkan ilmu dari ayie untuk semua....:)

7 comments:

ardinihumaira said...

best kan main ping2. hehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tq 4 ur info...
;)

eijiazazee said...

saya bdk baru blaja,kalau salah tlng tunjukkan....

1stly; thnks for the ping info...

2ndly;nk tnya ar,macam mana ek nk join gengblogger tue...saya dh byk kali dh g jenguk kt situ tapi x jumpa pun jalan msk ke dlm geng tue...

Peri PiA said...

hee~,wah byk sungguh kamu tahu syg bgs2,terima ksh cikgu

Miss Mirror a.k.a Sam said...

bagi anda yang ada account facebook, jgn lupa ping blog anda di :

http://www.facebook.com/pages/war-warkan-blog/114012421951129

Ok.. jumpa di sana.

PutraRocker said...

mantop o_O

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

TQ sharing...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)