Apr 29, 2010

hidup | semuanya adalah pilihan kita

tadi masa kat kelas, ada tegur seorang pelajar.bila tegur dia, saya teringat kata-kata ni "hidup adalah segala tentang pilihan". kata-kata itu buat saya berfikir.masa pergi kursus di pearl international hotel dulu pun, mr gan cakap yang sama...berjaya atau gagal adalah pilihan kamu.kamu setuju tak?




tapi mengapa, setelah segala-galanya saya lalui, setelah segala-galanya terjadi, akhirnya...saya memilih untuk menjadi insan yang lemah.ye.di mana safiahafsah yang bersemangat kental dulu?yang jiwa dan hatinya sekeras besi.seteguh karang.mana?mana?heyy, safiahafsah bukan macam ini lah.bukan hidupnya dihabiskan untuk enjoy semata-mata.bukan.



dia orang yang shoot betul-betul masa depan dia.orang yang bila dia kata boleh, dia akan betul-betul boleh.tapi kenapa lately...begini?ye...betul kata-kata tu, hidup adalah tentang pilihan.saya yang memilih untuk menjadi begini....



tadi, pelajar saya jawab begini...

cikgu:kenapa kamu baru siap ni?ha, tengok, amirul pun dah siap dah kotak-kotak.kamu baru tulis satu ayat ni je.


farhan:dia menulis cepat cikgu...saya menulis lambat...


cikgu:habis, kenapa kamu memilih untuk menulis lambat?belajarlah tulis cepat...





seiring itu, saya tersedar.dah lama ayat itu tidak memotivasikan saya.ye, hidup kan pilihan kita.segala yang kita perbuatkan ini pun pilihan kita.bila kamu membuka satu blog, kamu nak mengkritik atau nak memuji, itu  kamu sendiri kan?



kamu boleh je memilih untuk memuji betul tak?tapi jika kamu memilih untuk mengutuk pun, itu juga pilihan kamu, dan tiada sesiapa akan menghalang.betul tak?segala-galanya terletak di tangan kamu sendiri..dan jika kamu silap memilih tu lah, akan menjadi bencana terbesar dalam hidup kamu...percayalah.




saya anak yang sudah terbiasa hidup berdikari.dari kecil, saya biasa survive dan dari usia yang muda sudah punya tanggungjawab yang besar.setiap musim cuti sekolah, dari tingkatan empat, tak pernah sekali pun bercuti senang lenang,mesti bekerja.cari duit sendiri untuk bayar yuran spm.cuti tingkatan enam rendah, bekerja untuk membayar duit yuran stpm.juga punyai abang yang sakit.perlu untuk selalu ke hospital dulu...alhamdulillah, beberapa tahun ini sudah pulih...juga perlu membantu ibu kerana dia ibu yang kucintai, hanya seorang ibu tunggal....



p/s:akan kembali semula kepada jalan hidup yang dipilih dulu....tak lama lagi.insyaAllah...:)

p/s/s:ada kerja kosong untuk saya tak?sementara menunggu konvokesyen bulan 8 dan panggilan kerja bulan 11 ini...ye, saya ada business kecil-kecilan saya, tapi jika ada kerja kosong yang boleh buat saya memanfaatkan keseluruhan masa saya, let me know okay...??

2 comments:

iqbalsyarie said...

three thumbs up~!

penaberkala said...

hidup penuh dengan pilihan
setiap pilihan ada baik buruknya
apapun all the best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)