Mar 12, 2010

masa bekerja, bekerja dengan bersungguh-sungguh.masa bermain, bermainlah dengan sepenuh hati.

bebelan beliau kadang-kadang sama dengan bebelan seorang guru. ye, mahaguru Gan Ah Seng. bagi beliau, itu satu prinsip dan saya mesti faham itu.(sebab saya fahamlah, saya masih stay.jika tidak...)



kata guru;

"bila bekerja, bekerja dengan sesungguh-sungguhnya,
bila bermain, bermainlah dengan sepenuh hati,
bila tidur, tidur dengan selena-lenanya,
dan bila makan, nikmatilah makanan itu..."




faham kata-kata ini?ye....sesuatu itu lakukanlah dengan bersungguh-sungguh.betul-betul.apa sahaja, walaupun hanya persoalan makan atau bermain.



kata guru lagi,

kenapa ada orang yang malamnya tidak lena tidur?ye...ia kerana masa dia bekerja dia tidak membuat kerja itu dengan bersungguh-sungguh.kerana itu, ketika tidur pun masih memikirkan. asyik terfikirkan akan hal-hal yang belum selesai.hati tidak tenang....lalu tidur pun tidak nyaman.




kenapa pula ada orang yang tertidur ketika bekerja dan selalu tidak siap kerjanya?ye..ia kerana malamnya tidak tidur lena, lalu langsung tidak dapat bekerja dengan baik. tidak dapat fokus.kurang tidur, langsung mengantuk. lalu, tidak siap kerja.akhirnya...malam pula tidak dapat tidur lena kerana asyik memikirkan perihal yang belum selesai...



dapat lihat pusingan itu?



begitu juga ketika kita makan....nikmatilah.jangan makan seperti lembu...meragut saja.begitu juga ketika bermain.main....main.mainlah sepenuh hati.keluarkan seluruh tenaga dan perasaan.tendanglah bola sekuat hati.jangan tendang macam orang yang nak mati.boleh?macam budak-budak bermain, macam mana?pasti terlihat kesungguhan itu....




atas prinsip itu...encik jamil saya, beliau jika bekerja, akan bekerja dengan bersungguh-sungguh. owh, tak silap PERMANIS menggajikan beliau sebagai ceti halal @ cik siti.hu...amanah katanya. saya cakap, bolehlah daftar dengan ASB lepas ni.dia cakap, kurang asam budak ni...hoho.memang pattern kalau bekerja memang tak ingat apa dah. kalau lepak, memang lepak memanjang, tak fikir fasal kerja dah.


"saya, kalau saya kerja..nak kerja je.ingat kerja je.yang saya tahu saya nak settle kerja saya. saya tak suka nak campur-aduk itu-ini.tapi, bila saya lepak, saya nak lepak je memanjang...tak nak fikir apa dah."




disebabkan itu, saya pernah bengang sebab dia tak mahu melayani SMS saya.saya faham sebenarnya dan saya juga tak suka menganggu orang bekerja. tapi kadang-kadang naik hot sebab langsung sunyi sepi.tapi dia menegaskan, dia memang begitu...owh, encik jamil saya masih muda belia, SMS itu sangat penting, makanan kmai budak 16 tahun. kurang asam, budak ni...kau nak kata aku tualah?he...die gelak.saya pun.



tapi...sejenak termenung, saya sedar...ye, prinsip itu sangat benar dan tepat.okay encik jamil, mulai minggu lepas, saya akan ikut cakap kamu.dan kamu, jangan nak eksyen bagai sangat, okay.boleh?




p/s:itu prinsip hidup...moga akan menjadi teladan buat semua....

p/s/s:satu masa ingin berkongsi profil sebenar encik mangkuk a.k.a encik jamil ini...

6 comments:

fikaryna said...

share la..nak tau..sibuk jer..hehe..

soffya said...

akak...nk share juga.tapi biar sampai dia betul-betul fofular di sini.hee...

Peri PiA said...

setuju

sgt bgs nsht ini

owh,byk kekurangan diri ini

purple75PAVEE said...

x sabar nak tau seterusnyer...perasaan ingin tahu menebal....best!best!best!.....

soffya said...

peri pia,
sama2 jadi panduan ye untuk kita...insyaAllah

sama juga.begitu banyak kekeurangan..harap tidak menjadi satu kekangan

soffya said...

purple75pavee,

sis...sabar ye...anyway, thanks sebab rajin singgah sini.sangat2 menghargai.akak jangan sedih2 okay?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)