Apr 12, 2010

blogwalking memang penting.ia punya kuasa besar.

ye, betul.saya sangat bersetuju.dulu...pia langsung tak tahu apakah itu blogwalking?pentingkah ia?untuk apakah?bagaimana caranya?sebab tu, pia punya blog hari tu kan dah dua tahun berblog follower tak sampai 60 orang dan pengomen tegar adalah seorang dua.he..malu nak beritahu ni.tapi kena beritahu juga, semoga menjadi pedoman.terutamanya buat blogger-blogger baru.jangan ikut perkara yang akak dah buat dulu dik non ye (eceh.iye ye je akak).




dulu..tak tahu sangat nak singgah-menyinggah.kadang tak sempat masa lah..lebih nak update blog sedangkan jika kita tak tinggalkan jejak tempat orang, mana orang nak tahu bahawa kita ada sesuatu yang nak dikongsi dan disampaikan, betul tak?





tapi, sejak pia mula berblogwalking dan buat yang pia rasa patut buat tu, alhmdulillah.. pengunjung pun bertambah dan follower juga.dalam masa 3 bulan ini, follower betambah hingga seratus orang.pengomen juga.tak lah rasa kita membebel sendiri kan?dan bila saya mula sibuk, tak sempat berblogwalking dan mengomen, maka...pengungjung pun berkurangan.bayangkanlah?penting kan blogwalking?besar kan kuasa blogwalking ni?betul tak...??nampak tak...??




yelah....sebab kualiti kita belum lagi mencapai piawaian kan, jadi blogwalking itu sangat penting.siapa yang nak kenal dan datang blog kita kalau kita tak buat satu *hint* bahawa blog kita wujud, kan?siapa soffya tu?siapa sipolan bin sipolan tu?betul tak?dan siapa yang nak datang membaca jika kita tak membaca orang punya kan ...?ingat, what you give you get back, okay?dan lagi banyak kamu buat, insyaAllah lagi banyak kamu dapat... :)



p/s:penting ye adik-adik...blogwalking.jadi, jangan jadi macam katak di bawah tempurung.hehh.itu soffya cik bulan dulu lah...sekarang, semua blogger yang best-best tu rasa dah kenal.dan yang baru pun...rasa dah jenguk-jenguk.


p/s/s:walaupun belum cukup layak nak buat, tapi esok pia nak kongsi tips blogwalking berdasarkan pengalaman...dan pandangan blogger-blogger lain.boleh tak?

17 comments:

Mr feckry said...

kalau gua ada masa gua buat juga kerja ni

ardinihumaira said...

boleh3...

blogwalking membantu kita dari segi menjemput blogger lain datang ke blog kita.. kalau kita blogwalking dalam 100 orang, kadang2 boleh jadi 110 orang yang datang sebab jejak kita di shoutbox orang yang kita tinggl jejak tu..

dan tak mustahil juga, jejak 100 orang yang datangnya 50 orang.. coz sesetengah blogger tak suka jejak orang tu balik.. huhu..


dni bz sket skang ni pia.. dekat final exam.. tu pasalla kurang blogwalking.. tapi dni hendap blog pia.. cuma tak sempat membebel hehe..


teruskan usaha, pia! chaiyok ^_^

Peri PiA said...

setuju teramat sgt :)

Eqah Zaque Billetdoux said...

boleh aja.
chayo!

s h e e said...

sy sgt2 setuju cik soffya... ^_^(v)

TK said...

Betul tu dik. Akak masa mula2 blogging dulu pun camtula, syok sendiri. Org dtg blog komen2 pun akak x reti nak berkawan, last sekali org tu pun hilang ntah kemana. Nowadays I always develop frenship and through frenship we support each other in blogging. Bila ada pengomen sebenarnya memberi smgt utk trus berblogging. Gud luck 4 your final exam!

.::WaNiE::. said...

sabtu dan ahad aritu xsempat nak blogwalking sbb sibuk.

dan traffic menjunam separuh dr yg biasa, walaupun blog berapdet jugak

betapo penting nye blogwalking hehehe

Mr Kaibba said...

yezzaa! blogwalking itu terbaek!
leyh kite kenal2 sesama yg xknl..
ahahah

nway..shye hafiz!hehe..

helena's said...

dalam berblog.memang blogwalking paling penting..

rapatkan silaturrahim.hehe

NeenaAnuar said...

totally agreed! ;)

adorabelle said...

:)
nice...

soffya cik bulan said...

mr fecky,
he...itulah.tp ia penting kan?

soffya cik bulan said...

ardinihumaira,
he...nanti pia buat ye.

betul tu dini, pai setuju sangat.macam beberapa hari lepas.rajin sanagt blogwalking, tapi sambutan untuk blog pun sanagt tidak menggalakkkan juga.tapi tkpe..ku terima.:)


terima kasih tau dini..terima kasih byk2....:)

soffya cik bulan said...

peri pia,
kita serupa :)

soffya cik bulan said...

ezah zaque billexdout,
hu...ok.nanti ye

soffya cik bulan said...

shee,
shee org baru kan..shee jgn ajdi macam akak tau...:)

kiLaLaLa said...

hemmmm...
blogwalking...
okeyh!!!
kila sure akn folow tips nie..
huhuhuh..
arap2 x mnjd katak pisang dibelakang carta organisasi klaz kila...hahaha..(tetiba sesat)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)