Mar 14, 2010

bang, saya bukan mangsa ragut!

kecuaian hari ini begitu menyesakkan...hilang beg, handphone, duit, ic,kad atm sekaligus!



malu sekejap...(^,^). iye2 je cakap semalam last update...tapi tiba je hari ini ada kesempatan dan terjadi pula peristiwa yang begitu menduga perasaan.ye, kerana sikap careless saya...saya insaf sekarang, sungguh insaf.




malu juga sebab careless.sangat careless.kenapa sering begini?nasib ada je nasib baik.barang yang hilang, pulang kembali.(bukan dia pulang berkaki ayam, melainkan saya dan mc chik yang berkaki berkasut ini nyot nyot nyot berjalan dari jalan TAR ke masjid india untuk mengambil yang pergi nak kembali itu...terima kasih sis, kerana bersusah payah bersama akak tadi...)





kenapa ia terjadi?


tahu kan, hari ini hari sabtu.jalan TAR, ada pasar malam, kan?owh, saya selalu teruja bila pergi sana kebetulan ada pasar malam. selalu saya akan hilang ingatan sekejap dan tiba-tiba terignore perihal yang patut saya alert.hu...apatah lagi, ketika itu kami jumpa kedai baju yang murah-murah dan sweet. selepas berhempas pulas memilih dengan cermat, saya membayar baju-baju itu.kami,iaitu saya dan mila berjalan lagi. (ayat cikgu bahasa melayu.jangan tak tahu okay?)




wow, jumpa tudung.murah-murah...iye, itu tujuan perjalanan saya hari itu.mahu ke kedai yang selalu saya borong tudung untuk customer di kampung.tapi terjumpa kedai ini.lalu, saya terpana sekejap.sebab, memang harganya jauh lebih murah.selepas perjanjian harga dibuat, mula memilih, dan tanpa sedar, mungkin ketika itu, saya pun terlepas beg kecil yang memuatkan kad atm,duit, phone sony, (yg tertakfungsi sebab tertumpah mi sup ketika di booth khar minggu lepas...ishhh), simkad maxis dan ic.



....macam police report statement pulak rasa....;D



selepas beberapa minit kemudian, saya teringat dan mencari,tapi owhhh.....tak jumpa.cari lagi...tetap tak jumpa.muka dah cuak gila.mila pun sama..ishh, macam mana nak bayar tudung-tudung nie..tapi tu tak penting.yang penting, atm kad dan ic saya.dan duit nak balik..heee....nak menangis pun ada dah.tapi muka saya macam biasa, releks cool boleh sengih senyum ketawa.walaupun....
.

.

.

.

.
saya telah papa sekelip mata. (^,^)





huuu....sebab dalam handbag saya tak ada duit walau seposen pun.malah satu sen pun tak ada.kedana kan?sebab semua dalam beg kecil tu...dan saya tahu bro yang jual tudung tu macam tak nak percya je beg duit saya hilang..tengok muka saya yang maih ceria, macam tak ada yang rugi punn...he.saya tak tahu kenapa, tapi dalam hati rasa, ia masih ada.masih di sini.mungkin dalam timbunan tudung ni.mungkin, jatuh kat bawah.mungkin dan segalanya mungkin....




tapi masih, releks.....tenang....positif.(T_T)



teringat abg azrul.ye, mesti minta dia blockkan kad atm bank islam saya.make a call to k.elly.mereka semua panik.aiyyoo....tiba-tiba saya rasa manja pula.saya okay actually, tapi bila mereka tanya banyak-banyak dengan deperatenya tu, saya jadi gabra pula. manja tiba-tiba.tapi perihal kad bank dah settle.okay, lega.




teringat wajah-wajah yang tersayang...yang pastinya akan membebel sekarung dua setiap seorang.hehh..kena tahan telinga.tapi tetap nak mengadu juga...(dah memang manja, kan?) sebab, nanti nak balik dengan apa?satu sen pun tak ada...(mungkin boleh harapkan encik mangkuk walaupun dia sibuk bekerja di bukit beruntung). apatah lagi, mila pun belum sempat cucuk duit tadi.sebab dia akan ke sogo kejap lagi untuk cash out sebelum bertolak ke kemaman.dan masa dia untuk ke puduraya pun dah tiba.so, i'll alone...huu...




nasib adik berdua housmate saya datang.belum pulang ke destinasi masing-masing.pinjamkan duit untuk membayar tudung-tudung itu dan bekalan untuk saya...then, kak pah call, bagitahu kawannya akan datang ambil, untuk balik dan buat police report.yelah, ic saya pun hilang.saya agak lega tika tu.barang yang hilang dah tak fikir lagi dah.bukan rezeki lah tu.thanks to k.elly yang telah memaklumkan kepada mereka-mereka yang berkenaan akan kesusahan ini dan thank to them (khairul and the girl) yang kalut tak pasal datang pick up saya.huu..saya bukan mangsa ragut lah, saya mangsa careless!hee...risau tak pasal-pasal sebab silap fakta.yang pasti, saya selamat.kecederaan jiwa juga tidak berlaku ye.jangan risau.




ketika sedang menunggu khairul, sambil bermuhasabah diri sekejap....mundar-mandir tanpa hala.ikut kaki saja...dan berfikir...mc chik pula kesana. ros pula ke sinun. berpecah, walaupun masih dekat.





"saya tahu ini teguran dari Dia. saya sangat cuai akhir-akhir ini.banyak barang saya sering hilang walaupun kadang-kadang jumpa balik. saya juga abaikan banyak hal yang besar untuk hal-hal yang tak penting.saya juga abaikan beberapa perasaan yang patut saya jaga.saya juga banyak mensia-siakan masa.saya juga banyak permudahkan hal yang tidak patut dipermudahkan.pendek kata, saya leka.ye, Allah menguji saya sekarang supaya saya cepat sedar. maknanya Dia masih sayangkan saya.saya hargai teguran ini biarpun pahit. Dengan teguran ini buat saya berfikir.benar kata saya di awal entry tadi, saya tiba-tiba I.N.S.A.F!dan keinsafan itu datang tanpa dipaksa...dan saya redha, mungkin ia bukan rezeki saya lagi..."





dalam masa yang sama,
teringat adik tadi yang datang kepada saya ketika sedang memilih tudung selepas kehilangan beg itu. dia menadah bekas untuk derma dari saya.saya nak ambil duit, tapi saya tak ada satu sen pun..tapi teringat duit yang RM100 mc chik pinjamkan kepada saya.boleh pecahkan untuk dia tak?saya susah, dia pun susah.apa kata jika berkongi kesusahan?tapi dalam saya ingin menyatakan seuatu kepadanya, dia beredar dengan muka hampa.saya ingin memanggil balik, tapi..dia telah pergi.lupa dan terus memilih...tapi tiba-tiba teringat, adakah Allah sedang menguji lagi?ada yang pernah berkata kepada saya, jika ada dalam hidup kita, saat kita benar-benar ikhlas, keihlasan yang tak boleh dinyatakan dalam bentuk apa pun, itulah satu syafaat yang sangat besar untuk kita (lebih kurang macam tulah....maaf kalau tersilap ayat ni eh)




masih termenung. dan tersedar bila ada panggilan dari nombor mak.siapa sangka, tiba-tiba ada keajaiban yang berlaku.ngeeee,,,,:D senyum lebar.melompat dan berlari saya kejar mc chik dan ros.




tahu apa yang abg saya cakap, tak?


abg:adik, adik ada tinggal beg ngan handset ke kat wisma apa tak tahu tadi orang tu kabo...
saya:hah? ada-ada.bukan tinggal, hilang.bakpe bang?(pelik jugak.abg aku ni ada sense ke yang macam boleh tengok-tengok dari jauh tu...hahaa)
abg:ha, tadi ada orang tepon kabo.(saya dah gila teruja ni)
saya:ye, kat mana, kat mana tadi abg sebut, bang?
abg:abg tak berapa pasti pulok...adik tepon balik orang tu k.
saya:okay2.bagi no dia
abg:ok, nanti abg tepon balik.


then, abg saya calll balik.hu...barang-barang itu di Wisma Yakin, depan masjid india.apa lagi..dengan sepantas yang mungkin, saya dan mc chik berjalan ke destinasi itu.syukur tika tu tak terkata.macam-macam persoalan bermain-main di minda.dah hilang, tapi dapat balik?anugerah 1 dalam 1000 ni.syukur..kerana masih ada insan berhati mulia eperti kak ria itu.





telefon saya dari tadi lagi busy.sms pun bertalu-talu. saya rasa macam operator pejabat saham.saya malas nak mengangkatnya lagi.saya tahu mereka risau dan dalam masa yang sama, ingin membebel kepada saya.hehh.sabar dulu ye...encik dan cik sekalian...saya hanya sms pendek kepada mereka ssemua...


"jangan risau ye, barang dah dapat balik..ada orang pulangkan dah"





hu...dalam panas terik, kami berjalan. sekejap berlari.bayangkanlah dari jalan saya dapat akhirnya juga beg itu.terima kasih tak terhingga buat kak ria.tadi saya peluk dia kuat-kuat sebab terlalu gembira.rasa nak cium-cium pun ada.hehh.saya nak belanja dia makan nanti...tapi tadi sempat la bagi sedikit sumbangan ikhlas walaupun dia menolak...




p/s:nanti sambung lagi.saya dah tertidur depan ladtop pun semalam.he....walaupun entry ni entry cecah lantai, bak kata cik epal.(bnayak sangat nak diceritanya...he)

14 comments:

Peri PiA said...

pekara tidak diingini pasti menjengah sayang,ak pon cuai org nya.mari same2 ambil iktibar

ardinihumaira said...

dni pernah tau.. tertinggal purse kat department spende... wakaka.. kat the store arau, perlis. malu gilakkk malu gilakk...

soffya said...

peri pia,
huhu...sis, selalu careless camni.sebelum ni pun pernah teritnggal fon kat mana2....tapi nasib baik rezeki masih ada.


tapi sekarang, saya sudah insaf.ye sangat insaf.hoho

soffya said...

ardinihumaira,
hoho...kusyuk gila tu sampai tertinggal kat situ...
takpe, experience best tu.nanti boleh cerita kat ank cucu...wakaka:D

im ;) said...

untung la hilang barang jumpa balik..

Peri PiA said...

mari sama2 menginsafi

zh-ena said...

dah lama tak jejeakkan kaki di pasar TAR

kat sana tudung2 yg di jual cantik2 kan

BABYBOO said...

kamoo di tag HERE http://oneloveintwohearts.blogspot.com/2010/03/tag-kamiblogger-biggest-contest.html

eyriqazz said...

kecuaian selalu membawa padah..pengalaman mematangkan kehidupan

soffya said...

im:)

aah kn..kwn2 ckp pun, satu dalam seribu nie.syukur sgt2...

1st time to see u here. tenx drop by, okay...:)

soffya said...

peri pia,
ye sis, moga kelalain tu segera menjauh..huhu(setan semua tu...kan2)

soffya said...

zh-ena
itu yg pasti...smlm pun smpt smbr dua helai tudung.murah lak tu...

soffya said...

babyboo,
will coming soon ok...thnks!

soffya said...

bro eyriqazz,

betul tu.pglmn benar2 mengajar erti perit bila brg berharga hilang mcm tu je
skrg sdh bnr2 insaf.insy...tk buat dah.:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)