Jan 11, 2011

Tiramisu!

ni bukan pasal nak ajak belanja makan tiramisu ke apa, tapi...cerita itu, TIRAMISU. sorry, memang tak perasan cerita ni. memang tak terperasan langsung (haha, mana nak perasan, rumah TV pun ada. keh keh keh). tapi kenapa boleh tahu tentang tiramisu?



sebab... bila mengajar, cuba menceritakan tentang aspek-aspek dalam KOMSAS, (aspek watak dan perwatakan, tema dan persoalan... awak-awak semua ingat lagi?) cuba menganalogikan dengan pengetahuan sedia ada murid, means, apa yang dorang tahu, dan berkait dengan p&p itu, dijawabnya cerita tiramisu.


sudah, cikgu pulak yang ternganga. majoriti sekelas layan tiramisu. india ke, cina ke, melayu ke...semua tiramisu. baik, ceritakan. dan mereka menceritakan. tak pasal-pasal pulak, cikgu yang teruja, dan teringin nak tengok tiramisu. haihhh.T______T


dan mereka mengerti bila dinyatakan bahawa penerangan itu dipanggil sinopsis, dani dan melur itu watak, sifat dani yang kacak tapi sedikit gemuk itu perwatakan... london, kedai bunga melur itu latar tempat... analogi itu mudah dan diharap mereka memahami =]



ohh ye, itu bukan kelas p&p saya, cuma masuk untuk menggantikan guru yang tidak hadir sahaja (",), tapi cukup fun! =D



mula-mula ku ingatkan cerita jepun. hak hak ;P

1 comment:

Peri PiA said...

kedai bunga tu dekat dgn kwsan kita2 yunk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)