Dec 24, 2010

Tutorial meletakkan widget PELAWAT TERKINI oleh GENGBLOGGER

Memandangkan aku pun ternganga semalam bila pergi satu blog tu tengok dia funtion ni, aku pun teraba-raba cari sebab nak jugak. olohhh, ketinggalan sungguh. eh awak semua dah register GENGBLOGGER? kalau belum silalah register dulu, kalau tak, tak dapatnya nak tempek widget ni.


semalam lepas buat, rasa jugak nak share tutorial, tapi ince tadi wanie dah tanya, soffya, mcm mana buat yg 'pelawat terkini' tu?? [sopan santun puan wanie ni, untung encik laboo kekeke], semakin meluap-luap semangat nak berkongsi tutorial ni.


sekali lagi diingatkan, tutorial ni untuk blogger yang dah ada akaun GB, kalau tak ada, silalah register sekarang. then, ikut step-step ni ye =]


ni akaun awak kan...


1. bolehlah klik rumah tu lepas dah sign in akaun



2. otomatik dia akan keluar semua benda ni. so, klik pulak kat widget pelawat tu 
[kalau belum letak widget ni, dia tak dapat trace.so dia tulis 0 pelawat]


3. ketiga-tiga stail widget akan dipaparkan. so, pilihlah stail mana yang nak & copy kod yang diberi

 

4. bolehlah pastekan kod tadi kat bahagian widget blog anda dalam kotak HTML/JavaScript. then, save! macam aku punya, pilih stail 1, so jadi macam ni. kemas kan?



okeh, sekarang, bolehlah mencuba! sorry, kalau tutorial ni banyak kekurangannya. i'll try my best, hope dapat membantu sesiapa yang berminat. chill! 


lain-lain tutorial di sini...



p/s:
banyak tutorial lalu yang pia buat bila selak balik jadi tunggang terbalik, tak tahu kenapa...hu

8 comments:

Peri PiA said...

ini la yg ku cari...xoxo!

Gee Jah Noor said...

dh buat.. =D

Gee Jah Noor said...

asal kosong je pelawat terkini tu ek kt blog g..salah buat ke ye..ntah2 xde org dtg blog kot..heeee

IllianaHidayah said...

dear..thanx eh...
dah lama carik cana nak buat ni..hehhe...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

pakar nieh...
hehehe...

amry said...

thanxs :)

syazwanie swift said...

thankz!! hepinye:D

restu resort said...

cayalah.. cikgu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)