Apr 23, 2009

"tanah, air, angin dan api"

Tanah, air, api dan angin. itu elemen yg terlalu rpt dgn dunia kita bkn?? ia 4 elemen yg sering disamakan dengan sifat manusia krn sgt berkait dgn hakikat ciptaan msia itu sndiri...lalu, keempat2 petala tersebut digunakan pakai utk menterjemah sft2 diri msia spy kita ada lndsn utk lbh mngenali sft diri kita. tdk dikatakn ia 100% betul, ttp sgt boleh diterima akl jika dilakukan kajian sewajarnya, dikaitkan pula dgn tarikh kelahiran spt yg pnh diutarakan oleh pakar motivasi dato' Fadhilah Kamsah. mlhn, kajian ttg perkaitan 4 elemen tsbt dgn sft msia juga byk dilakukan oleh org2 tertentu.cthnya, yg tdpt pd blog http://novbrown.blogspot.com/ (mempericikan kpd sft wanita bdsrkn 4 elemen itu).


miss safia...ank ke2, dari unsur air, berzodiak scorpio (31 oktober 1986)


manakala blog oleh penyair dan sasterawan Marsli N.O pula menjadikan 4 sifat ini sbg tittle blognya...sila lihat blog beliau http://marslino.blogspot.com/. dn taglinenya pula.. ". "nyatakanlah sesuatu yg benar, meski pahit".sekali dibaca, sukar ditafsir, apa kaitannya dgn 4 elemen itu...dn pia msh blum mengerti.anda pula, faham ke...??

erm...tahu tak kenapa pia tiba2 cakap pasal 4 entiti alam ini??actually, pia org yg sangat berminat nk mengkaji benda ni dgn lebih lanjut. sampai satu masa, pia akn kaji jugak dgn lebih mendalam...insyAllah..

bila cakap pasal elemen ni jgk, teringat la pulak satu cerita.cerita kelakar tau.kih3.

actually, hari tu time duk lepak2 kt rumah, jiran pia yg juga merangkak kwn baik emak pia yg pia aggp juga mcm saudara sendiri la membuka cerita. kami ms tu ramai2 gak la. Maklong (bkn nama sbnr) pun bercerita pasal anaknya, satu2 anaknya si Awin (bkn nama sbnr gak).nama2 kena rahsia la kn, nati kena marah plk (walau pn dorg xde blog ponn...huhuu).ni bkn kes mengumpat ke hape tau...tp berkaitan dgn isu 4 petala itu tadi la.

Maklong ni dah pening.sbb si Awin (yg juga baik ngn pia) ni suke sgt gaduh dgn tunang dia. pas gaduh2, gaduh.tp time baik, masyaAllah...gelak situ, gelak sini.kih3.kih3.maklong lh yg cakap kn.menyampah aku! kate org tua tu...hohoho, pia gelak aje dengar.then, maklong rasa tk sbr2 sgt dh nk nikahkan dorg (skrg dh bernikah pun..huh, selamat...lega maklong, brgkali). pia suke lh dgr mende gini, sbb pglmn org, mgkn kan jadi pglmn kite nanti, btl tk??yelh, dorg bkn gaduh hape pn sgt. cuma si tunangnya, Mirul (juga bln nama sbnr.hihi) suke sgt mengusik. yg Awin lak, alahai...anginnya, agk krg okesss...(tp if korg tgk dia kn, nmpk cool jeeerrrr....hehe). sbb tu la, asyik gduh aje.hehe.xleh tk kena sikit...ade r.ala, gaduh2 manja. kan3.

mak pia pun mnyampuk la...(nk msk dh ni bab air, api segala tu).

"Awin tu bekeng (loghat ganu, mksdnye garang r lbh krg) ke?? kn, dia ank sulong.ank sulong kn tanah.msti sejuk.sabar..." kata mak. mak mmg anggap Awin seorang yg cool... sbb nampak mcm tu.pia pn aggp mcm tu.

then, maklong menjawab.yg buat pia, bkn pia aje, kami...gelak terkekeh-kekeh.keras perut gelak.tk thu la maklong niat dia nk melawak ke hape kan or mmg nk baut lawak petang ke hape...tp spontan je tuhhh.... bravo maklong!
"erm...mmg tanah...tp, tanah pun, ada mcm2 tanah...tanah liat, tanah kor, tanah selut. ni hak pesen tanah kor, hak kerassss sekali ho...hak kalu petong2 (lempar) dinding pon, tak hancur2." hua3...mantap jawapan maklong.kami gelak.betul juga...even dgr mcm x logik n kelakar je.fikir pia dlm diam.
"betul jgk dok...mcm air, ada mcm2 air. air terjun, air pasang, air bah, air deras...hikhikhik..." mak pia plk gelak.hurrmmm...(mak perli sy, yer???hu3)
dialog tu sgt2 spontan.tp buat pia berfikir.betul tu, betul juga kalau fikir2 la.sbb bila fikir2 pasal pia plk kn, as ank no 2, yg bersifat AIR, rasanya tkde la cool sgt mcm air tu.(mmg tk cool lansung ponn...hehe). kdg2 temperature blh naik thp kritikal tau, bile marah. akhir2 ni lh.dlu rasanya tkdelh mcm nie.mgkn sbb akhir2 nie, sjk dewasa ini, (eceh, dewasa..dewasakah aku???kui3) byk sgt PRESSURE.mgkn la..jd emosi pn jrg stabil, n byk sgt problem nk handle. tp yg pntgnya, pia cepat sejuk + cepat memaafkan. susah nk dendam2, or marah lama2. tp yg pntg, pia ni sgt susah nk marah ngn budak2.entahlah, mgkn pglmn ms kecil dlu buat pia sgt2 menghargai kanak2 dlm hidup pia. tk mahu lh dorg mengalami apa yg pnh pia alami.nk syg2 ngn dorg, nk belai dorg alwiz...(",)

a gurl wif hot temper (sometime), who loves child so much... suke sgt... biar sape pon mereka...
so, PIA kategori air apa ye??air pasang??or air bah??or ombak di air laut, hua3.lari topik. ke..air kopi, air fresh oren??hehehe, ape2 je la...yg pntg, pia tk se cool sft air tu dh skrg. insyaAllah, ms mgkn akn merubah pia kmbali. lgpun, sjk akhir2 ni, byk membaca novel2 yg banyak mengajar ttg kehidupan. slh satunya, trilogi epik triller Bagaikan Puteri. di dlmnya, pia ketemu LAKSAMANA SUNAN, yg mempunyai sifat2 yg amt mencontohi keperibadian Rasulullah S.A.W. kagum sgt.biarpun ia hanya watak novel, tp pia percaya bhw ia bkn dongengan semata2.pasti wujud insan sedemikian. tk ada yg mustahil bukan dlm dunia ni, jika Allah mengizinkan, betul x?? yg pntg, mesti yakin dgn Allah S.W.T dn yakin dgn janji2Nya...

"awan andai dapat dicapai, maka saktilah hamba...." -laksamana sunan. kurun ke-15.sepotong ayg yg jelas ku ingat...

pia: sesapa ada pndpt nk kongsi psl nie, dialu2kn yerk...trm ksh didahului ats budi baik saudara-saudari nanti....=]


2 comments:

Anonymous said...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Anonymous said...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SILAP MATA :)